UN MONUMENT A RUYRA EN EL SANTUARI DEL VILAR

Història de l’Ex-Vot del “Rem de trenta quatre”

L’Any 1934 va ser molt important en la vida del Mestre Ruyra, aquell any va quedar de manifest el seu reconeixement a nivell popular com un dels millors literats del nostre país. Amb motiu del seu 75 aniversari, arreu de Catalunya es celebraren nombrosos actes culturals d’homenatge al insigne prosista.

Entre els diferents actes que hem constatat hi ha el celebrat el 22 d’abril, en la clausura solemne del 1er. Congrés General de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, que consistí en una vetllada musical en honor de Joaquim Ruyra i Lluis  Millet en el Palau de la Música Catalana de Barcelona.

Blanes no podia ser menys i també va fer-li el seu homenatge. La nit del dilluns de Pasqua Granada de 1934 en el saló d’actes del Centre Catòlic, organitzat per la Revista RECULL i la Federació de Joves Cristians, se celebrà una vetllada que revestí el caràcter de gran solemnitat dedicada a Joaquim Ruyra en ocasió d’arribar als 75 anys.

Fet curiós foren les interpretacions de la Capella de Santa Cecília, dirigida per Mn Batlle i el Sr. Emili Mestres, que interpretà una selecció de cançons les quals portaven lletra del mateix Joaquim Ruyra. Entre altres intervencions, el Sr. Joan Junceda llegí un admirable treball sobre Joaquim Ruyra humorista; finíssim comentari que mantingué el públic en un constant somriure.

Un altre moment emocionant va ser quant Pere Puig i Llensa llegí una poesia de les seves, bella composició literària dedicada al Mestre Joaquim Ruyra, en la que invocava la presència real del símbol que va immortalitzar la seva famosa obra  del “Rem de trenta quatre”, en un lloc preferent de l’ermita.

Joan Junceda, amic íntim de Ruyra, va copsar el sentit de la poesia, iniciant personalment una campanya per tal de convertir en realitat la invocació del  poeta.

El dia 27 de setembre del mateix any 1934, data de l’aniversari de l’escriptor, la majoria dels blanencs, representacions de la comarca, d’Arenys de Mar, Girona i Barcelona, partiren en un multitudinari romiatge portant sobre les espatlles una reproducció exacta del Rem de trenta quatre, el monument a l’Avi “quedava enfonsat ben fort” als peus de la Verge.

El mestre d’aixa Josep Vieta fou l’artista que va esculpir el rem. Va ser una diada memorable i festiva per Blanes, foren moltes les persones que, en constants relleus, pogueren portar el vot tan preuat, fins i tot el mateix Ruyra ajudà a portar el rem en l’últim tram, ja prop del Santuari.

Cremada l’ermita durant la guerra civil, tots els ex-vots van ser destruïts, però posteriorment, el 28 de març de 1948, fou restituït.

 

Fragment de la poesia REMEMBRANÇA, de Pere Puig i Llensa:

 

Domènec Valls i Coll

Anuncis