Turó d’en Montells – Manifestació volcànica a Blanes-

Passa a vegades que molts dels alumnes de les nostres escoles saben més la història i la geografia d’altres llocs o països i en canvi ignoren les curiositats i belleses de la seva terra i del mateix entorn que els envolta. Per aquesta raó he considerat important dedicar uns quants articles sota el tema  “Retalls de Blanes” a la nostra geografia, que a part de ser molt reduïda, degut a la extensió del nostre terme municipal, és prou  digna de ser coneguda.

Encara que sembli cosa rara, a Blanes hi ha un petit volcà extingit al turó conegut vulgarment com el Turó d’en Montells. Aquesta manifestació  volcànica  forma part de la geologia del terme de Blanes, i  encara  avui dia es pot comprovar la seva configuració sobre el mateix terreny. Tot i que força malmesa, la seva estructura ens mostra les característiques pròpies d’un volcà,  com  és  la  forma d’embut, més o menys desdibuixada  del cim del turó, junt amb les roques volcàniques del seu entorn,  testimoni que milions d’anys enrera des d’aquell lloc sorgia foc i material incandescent de les entranyes de la terra.

 A les comarques gironines hi ha tres grans zones volcàniques: L’Empordà, la Selva i la Garrotxa, i  al  llibre “El medi natural a les terres gironines” de Lluís Pallí i Buxó i David Brusi i Belmonte, es fa una detallada descripció de cada una de les esmentades zones, situant el més aproximadament possible les edats de les seves erupcions.

Les erupcions més antigues corresponen a les de l’Alt Empordà  ( entre -10 i -7’7 milions d’anys, època del Miocè.)

Les més recents són les de la Garrotxa  ( erupcions del Quaternari ). Concretament el Croscat d’Olot va entrar en erupció per última vegada  fa uns 11.500 anys.

I entremig hi trobem les de la Selva  ( entre –5’5 i –2’2 milions d’anys, època del Pliocè ). Entre aquestes erupcions  cal destacar les de les  zones volcàniques de Maçanet, Sta. Coloma, la Crosa de St. Dalmai, Hostalrich i el Turó d’en Montells de Blanes.

Les manifestacions volcàniques de la zona que més afecten a Blanes queden ben arrenglerades seguint la falla de les rieres d’Arbúcies i la Tordera fins a la seva desembocadura de Blanes, configurant un traçat lineal imaginari entre les poblacions  d’Arbúcies, Hostalric, Tordera i Blanes. Diuen els experts que la lava aprofitava aquestes falles (“esquerdes”) per sortir a l’exterior.

Geològicament està demostrada l’existència d’un volcà a Blanes. El volcà del Turó d’en Montells és citat en un estudi realitzat per l'”Instituto Geológico y Minero de España” l’any 1978, junt amb la corresponent cartografia, on hi ha un detallat informe de tot el vulcanisme de la zona de la Selva. Així doncs, més enllà de la prehistòria, l’existència d’un volcà a Blanes és certa, i no solament en els llibres sinó que ho podem comprovar, com ja hem dit abans, sobre el mateix terreny.

Si volem conservar el nostre patrimoni cultural i en aquest cas geològic, cal conèixer tots els racons del nostre terme municipal. El Turó d’en Montells  es un tros de terreny , com d’altres que ja parlarem, que val la pena de salvaguardar.

A part de la curiositat del seu volcà , el paratge és meravellós i la vista panoràmica que des d’aquella petita muntanya es pot contemplar compensa de sobres la caminada que cal fer per assolir el que podríem considerar el ”cràter” del volcà.

La ruta per arribar al Turó d’en Montells no és gens complicada. Si seguim el traçat del camí de Mas Palou, al començament  de l’entrada de l’accés a Residencial Blanes, arribarem  fins al peu del Turó. Un altre possible camí el trobarem a la sortida de Ca l’Aguidó direcció al Bosch d’en Rabassa, que també ens permetrà  pujar fins el cim del Turó.

 

Domènec Valls i Coll

Anuncis