LA DIADA DE SANT JORDI

Cada any celebrem amb solemnitat i entusiasme popular la festivitat de Sant Jordi, tot Catalunya queda envoltada d’un aire especial, propi de les festes tradicionals i d’aquelles diades que ens porten un missatge, en aquest cas d’amor, com ho confirmen uns goigs dedicats al sant, que tinc a les meves mans, amb el següent títol: GOIGS A LLAOR DE SANT JORDI / PATRÓ DE CATALUNYA I DELS ENAMORATS.

Aprofitant la proximitat de la diada de Sant Jordi, festa ja popular a Blanes envoltada amb el colorit dels llocs de venda de les formoses roses juntament amb les parades curulles de llibres, dues ofrenes obligades per expressar els nostres sentiments a les persones que estimem, com són la rosa i el llibre, us explicaré una petita història del Sant, de la rosa i el llibre.

El testimonis de culte i els arqueològics no deixen cap dubte que un màrtir de nom Jordi, que per la seva popularitat anomenaven el “megalomàrtir”, era venerat des del segle IV. Segons dades posteriors del segle VI (Decret gelasià) Jordi fou martiritzat cap l’any 303. Ràpidament el culte s’estengué per la part d’orient i, a començament del segle VII, esdevingué especialment conegut a occident quan el papa Gregori el Gran creà a Roma la diaconia de Sant Jordi. A occident el patronatge de Sant Jordi s’estengué a molts indrets de la cristiandat: Catalunya-Aragó, Gènova, Anglaterra, Grècia, Portugal i Lituània, així com també Geòrgia, que porta el seu nom.

A meitat del segle XV els diputats catalans acordaren construir la capella de Sant Jordi al Palau de la Generalitat (1432-1434) i l’any 1456 el dia de Sant Jordi fou declarat festiu a Catalunya.

La llegenda segons la qual donà mort a un terrible drac per alliberar una donzella, reminiscència llegendària clàssica, sembla que va aparèixer a finals del primer mil·leni. Existeix una versió plàstica d’una pintura a la capella de Soganlt (Capadòcia) entre els anys 1006 i 1021.

Des del segle XV se celebra la festa de la rosa com a festa dels enamorats, en què l’enamorat regala a la seva estimada una rosa; l’any 1926 s’instituí per la mateixa data el Dia del llibre, en commemoració de la mort de Cervantes i Shakespeare, en què l’enamorada obsequia amb un llibre el seu estimat. Aquesta tradició ha arrelat no solament a Catalunya sinó també en altres indrets, fins i tot en països molt allunyats de la nostra terra, com el Japó.

Els goigs esmentats comencen amb la següent entrada:

Ja que infoneu l’alegria

o l’amor que és delitós

ajudeu-nos nit i dia

noble Jordi valerós.

Resposta: Tingueu sota la vostra protecció

Als fills d’aquesta nació.

Domènec Valls i Coll

Anuncis