TERRENYS SAFA

Per completar l’article anterior dedicat al record d’alguns fets passats ben importants per a la defensa del nostre entorn, vull continuar i concloure amb un fet completament diferent a l’exposat en l’article anterior. En aquell cas hi havia el perill de la pèrdua d’un valuós terreny i en el que explicaré es tracta de la recuperació d’una gran extensió de terreny del entorn blanenc, vital pel desenvolupament urbanístic, que em sembla interessant posar-lo al coneixement de la gent de Blanes.

El dia 18 de juny de 1973 tenia concertada en el meu despatx de l’alcaldia una entrevista sol·licitada pel Director General de SAFA, Sr. Antoni Bernadàs, amb l’advocat de l’esmentada Empresa Sr. Barbero, per assabentar-me d’una decisió que havia aprovat el Consell Superior de l’Entitat Industrial. Després d’una llarga conversa, i anant finalment al gra, comunicaven a l’Ajuntament que posaven a la venda la totalitat dels terrenys propietat de SAFA ubicats en un lloc ben proper al centre urbà, es tractava de l’espai que anava des del Molí de Vall i tot el seu entorn, inclosa la part edificada, fins el camp de Futbol i els terrenys on actualment hi ha el pavelló esportiu, conjuntament amb tot els terrenys front del Racó d’en Portes, amb un global aproximat als 50.000 m2.

La proposta que feia l’Empresa era sobre la possibilitat que la compra dels esmentats terrenys pogués ser d’interès per a l’Ajuntament de Blanes, motiu per el qual el Consell havia acordat posar-lo en coneixement de l’operació abans d’iniciar les negociacions amb una immobiliària interessada en la compra. El preu que SAFA demanava era de 45.000.000 de Pessetes (el pressupost ordinari de l’Ajuntament de l’any 1973 no arribava als 60.000.000.).

Davant la importància de cara el futur urbanístic de la pèrdua d’uns terrenys tan valuosos, la totalitat del Consistori va fer pinya per aconseguir per a Blanes la totalitat d’aquells terrenys. El problema era molt complicat, en aquells moments aconseguir un crèdit de prop de 50.000.000 de pessetes a través del “Banco de Crédito de España” representava un autèntic calvari. (Si algú està interessat en conèixer tot el procés, que gràcies a Deu, es va solucionar, d’una forma molt beneficiosa per l‘economia municipal, pot consultar les meves memòries, actualment en l’Arxiu Municipal, on hi trobarà tots els detalls.)

Després d’una autentica marató de reunions i entrevistes a nivell provincial i estatal, per poder obtenir el corresponent crèdit i varies reunions amb l’empresa venedora per la demora en la decisió municipal, una vegada aconseguida la seguretat de poder solucionar l’important operació financera, l’Ajuntament de Blanes en el ple Municipal celebrat el dia 31 de juliol de l’any 1973 aprovava l’acord per a la compra de la totalitat dels terrenys.

Al llarg dels anys transcorreguts el poble de Blanes ha pogut comprovar i gaudir de l’encert d’una actuació municipal que va preservar uns terrenys que després tant han contribuït a la salvaguarda del nostre entorn i encara avui dia són una reserva urbanística pel manteniment equilibrat del creixement de la nostra vila, tal com s’ha demostrat posteriorment amb la construcció d’importants equipaments de serveis sanitaris, socials, culturals i esportius.

Domènec Valls i Coll

Anuncis