AVE MARIA PURÍSSIMA – Venim a veure el pessebre.

Amb aquesta exclamació s’entrava a les diferents llars blanenques on any rera any si construïa el pessebre, era un ritual imprescindible durant el cicle nadalenc, “anar a veure pessebres” va ser una costum ja generalitzada a Blanes a partir de finals del segle XVIII, i en mes o menys fervor a perdurat fins els nostres dies. El sol fet de fer pessebre ja era una introducció a les Festes de Nadal. Però la meva intenció no es altre que donar a conèixer el pessebris-me com un autèntic art, cada any he parlat de diferents aspectes, com per exemple el seu origen, hem el Naixement de Jesús i de les principals fons d’inspiració com la Bíblia i els Evangelis, les seves tradicions i manera de construir un pessebre, aquest any el tema serà la història i l’art, tots els que fem pessebres som artistes.

Una de les primeres notícies que fan referència a la representació del naixement de Jesús data de l’any 338 amb la celebració del Nadal a Roma, cristianitzant una festa pagana que els romans anomenaven “Inviti Natalis Solis ”. I es a mitjans segle IV, amb gravats i relleus en fosses sepulcrals de les catacumbes, quant apareix molt rudimentàriament la representació d’un naixement.

Acabades, per l’Emperador Constantí, les persecucions dels cristians i concretada històricament la data de la Nativitat, segons la tradició en temps del Papa Teodoro (624-649), son traslladades a Roma des de Betlem unes fustes i la menjadora, segons testimonis escrits, del lloc on possiblement a néixer Jesús. va néixer Jesús, material que va servir per la construcció de la primera imitació de “ l’antro praesepis” en la Basílica de Santa Maria la Major, autor Arnolfo de Cambio.

El primer art cristià desenvoluparà una iconografia especial propis d’un pessebre, com el “Bon Pastor” de la catacumba de Santa Priscil-la i en la mateixa catacumba hi ha un fresc, en la representació de la maternitat, possiblement figuració primitiva de la Verge i L’Infant.

Apareix la representació artística del Naixement, segons l’art i l’època:

BIZANTÍ ( Artístics Icones)

ROMÀNIC. ( En molts dels capitells dels claustres dels Monestirs i Esglésies)

GÔTIC. ( Quadres de famosos artistes i la Figura que mes va immortalitzar el pessebre, va ser St. Francesc d’Assís l’any 1223, amb el seu pessebre vivent, en la missa de la nit, del que avui anomenem”missa del gall”, quan Sant Francesc realitza el seu somni d’organitzar una missa en un estable de la localitat de Greccio (Itàlia), lloc idil.lic situau en la Vall de Rieti. El pessebre estava format per una figura del Nen Jesús, sobre la menjadora i uns joves de la rodalia representaven a Maria i Josep, amb la companyia del bou i la mula.

Domènec Valls i Coll

Anuncis